Hogyan netezzünk turistaként Európán kívül?

Hogyan netezzünk turistaként Európán kívül?

Magyarország, Budapest

neil-rosenstech-1077473-unsplash.jpg

2007-ben egy franciaországi síelés alatt egyszer megnéztem mobilon az Index címlapját. Meg még egy cikket, és aztán vissza a címlapra, majd megint kattintottam volna, hogy akkor Gyurcsány Ferenc hogyan kúrta el már megint, de szerencsére jött az sms, hogy ez a kis közéleti tájékozódás 3,8 mega volt, ami 33 500 forint lesz hó végén. Áfával.

Szerencsére az európai uniós roaming díjak eltörlése után már egy cikk, de még egy egész estés, színes, szélesvásznú 4K film se fekteti meg a pénztárcánkat, már ezért megérte, hogy Brüsszel olyan ádázul acsarkodik a nemzetállamok kormánya ellen. De akkor még mindig ott van a tengerentúl, Ázsia, Amerika, és a világ nagyobbik része, ahol csak a felelőtlen milliárdosok merik bekapcsolni az adatroamingot.

nigel-tadyanehondo-230499-unsplash.jpg

Egyszerűen nem éri meg Európán kívül roamingolni, legfeljebb vészhelyzetben, mondjuk amikor a veszettség tüneteire kell azonnal rákeresni egy majomtámadása után (megtörtént eset), vagy amikor a Trónok harca évadzáróját kell megnézni akár a dzsungel közepén is (bármikor megtörténhet). Rengeteg olyan szolgáltatás van, amely a világ bármely pontján használható úgynevezett travel sim kártyákat, vagy 4g kártyákkal felszerel wifi hotspotokat árul, vagy ad bérbe turistáknak. Csak néhány példa:

Különböző árazások, különböző szolgáltatások és lefedettség, de bárhogy rendezzük egy táblázatba az összes adatot egy dolog biztos: ezek az opciók vagy iszonyatosan drágák, vagy semmivel sem olcsóbbak, mintha egy roaming jegyet vennénk a már meglévő magyar SIM-kártyánkhoz. A Knowroaming talán a legjobb opció, mert van korlátlan csomagja napi 8 dollárért, ami valahol ott van, mint a Vodafone kétezer forintos napijegye, csak mondjuk nem kell hozzá még korlátlan havi belföldi netes csomagot is vásárolnunk.

 Két olyan szolgáltatást találtam, ami tényleg megéri:

A két hasonló nevű cég nagyon más szolgáltatást kínál: a Skyroam egy dizájnos narancssárga mobil hotspot, ami bárhol a világon külön SIM-kártya nélkül ad netet, míg a Surfroam egy nemzetközi SIMk-kártya, amivel nem lehet hívásokat indítani vagy fogadni, csak netezni.

A Surfroamot Amerikában teszteltem, a nagy szolgáltatók hálózatát használja, vagyis távoli helyeken nem találja az internetet, ellenben mindig és mindenhol 8 euróba kerül egy gigányi adat. Ja, csak előtte 149 euróért meg kell venni a narancssárga készüléket, amivel amúgy a telefont is lehet tölteni, ha nem lenne nálunk egy filléres külső akku. A Skyroam mellett szól, hogy tényleg csak kétszer drágább mintha csak itthon neteznénk egy gigás csomagokat vásárolva, ellene viszont azt lehet felhozni, hogy drága készülék, és hogy a narancssárga dobozt a telefon wifiként azonosítja, és alapbeállításként a programok nagy része ilyenkor nekilendül és zabálja a netet.

surfroam_package_1_530x_2x.jpeg

 A Surfroam egy észt cég, amely nemzetközi SIM-kártyákat árul, amikhez mellesleg angol telefonszám dukál, ki tudja, miért. A Surfroam egyik előnye, hogy a kártya és a szállítás is ingyenes, a fizetendő 15 euró teljesen lebeszélhető. Az installálás egyszerű, már ha nem kezdünk kétségbe esni, ha az APN nevét kell megváltoztatni a network settingsben, és aztán már mehet is a net, a legtöbb országban nagyjából 3 forint per megabájt áron. Ez körülbelül 10 euró egy gigányi adatforgalomért, ami még így is éppen kétszerese a magyarországi belföldi áraknak, de legalább már nem fizetjük ki egy luxusvacsora árát, még a vacsora előtt, ha meg akarjuk nézni a Google Mapsen, hogy hol is van az étterem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoltán Szabó (@szaboze) által megosztott bejegyzés,

 

Persze Ázsiában ennél sokkal olcsóbb a net, én például 20 dollárért vettem 8 gigát, és aztán már a dzsungel közepén is Facebook Live-okat nyomtam, csak hogy fogyjon el, ha már fizettem érte. A nemzetközi SIM-kártyák csak arra jók, hogy biztosan legyen netünk, ha például hajnalban érkezünk a repülőtérre, és zárva vannak a helyi mobiltársaságok boltjai, meg hogy ott is legyen net, ahol csak pár napot maradunk, vagy átszállunk, ezért nem érdemes helyi kártyát venni. Persze ilyenkor sem árt figyelni, bár a Surfroam prepaid kártya, vagyis a feltöltött összegnél többet semmiképp nem tudunk összenetezni, de azért van pár ország, ahol nagyon gyorsan fogynak az eurók: Belize-ben például 10 euró egyetlen megabájt, de Kubában is majdnem kettő.

Hogy hol és hogyan érdemes helyi SIM-kártyát venni, és mire kell figyelni, hogy ne járjunk rosszul azt a következő posztban írom le.

A poszt folytatása itt olvasható.

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr7314301701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása