Hány bankkártya kell a nyaraláshoz?

Hány bankkártya kell a nyaraláshoz?

Nuwara Eliya, Sri Lanka

Sokáig azt hittem, hogy akinek sok bankkártyája van, az olyan, mint aki több mobilt használ: elsőre menőnek néz ki, de már második ránézésre is inkább csak gyanús. Minek több mobil? A cégessel nem engedik hogy felhívd anyádat? A legjobb percdíjakra hajtasz, és megéri két telefonnal zsonglőrködni, csak azért mert az egyikről olcsó vezetékest hívni, a másikkal meg ingyen tudsz beszélni a csajoddal? Minek több bankkártya? Fel akarsz vágni, hogy több bankkal is van szerződésed? Vagy több banktól vettél fel hitelt, és a kártya járt vele? Vagy csak fogalmad sincs, mit kell csinálni, hogy végre az új kártyára kapd a fizetésed, és félsz megkérdezni a pénzügyestől, mert a végén visszakérdez, hogy amúgy te még mindig itt dolgozol?

Megannyi kérdés és gyanús válasz, aztán elmentem egyszer egy hónapra Ázsiába, és rögtön lett még egy mobilom, és négy bankkártyám. De tényleg, három a minimum.

A bankkártyák ugyanis nagyon hasonlóan néznek ki, de nagyon mást tudnak: színes plasztik lap, jó esetben Visa vagy Mastercard logóval (Most hagyjuk az American Expresst, vagy a Union Payt, azok ritkább kártyák, mint a Trophy Pikachu Trainer No. 1, és ha érted, hogy ez mit jelent, akkor nagyon sürgősen állj le a Pokemonnal) mégis lehet debit, credit, sőt prepaid is. Hogy ezek mit jelentenek, és miért fontosak egy utazáshoz? Szedjük össze, hogy akkor hány kártya is kell egy útra. 

rawpixel-799527-unsplash.jpg

Prepaid

A prepaid, vagyis előre feltölthető bankkártya, kicsit olyan mint a prepaid SIM: annyit költhetsz csak, amit előzetesen a kártyához tartozó virtuális számlára feltöltöttél. A prepaid bankkártyához ugyanis nem jár valódi bankszámla, sőt gyakran nem is bankok, hanem egyéb pénzügyi szolgáltatók adják ki. Most itt felsorolhatnánk egy rakás nevet a Monesetól a Leopayig de inkább koncentráljunk a valódi lehetőségekre: a magyar utazónak vagy a Revolutot vagy a Transferwise Hello World nevű kártyáját érdemes magával vinnie az útra. És hogy miért? Egyrészt ezek a kártyák biztonságosak, hiszen csak egy virtuális számlához fér hozzá az, aki valahogy ellopja, azon pedig mindig csak annyi pénzt tartunk, ami éppen aznapra kell, hiszen egy mozdulattal, mobilappon keresztül fel lehet tölteni a kártyát egy valódi bank által kiadott valódi hitel- vagy betéti kártyával. Ja és másodszor ott van az applikáció, ami számos az utazók számára hasznos kényelmi funkciót kínál: így lefagyaszthatjuk egy gombnyomással a számlát, de akár azt is beállíthatjuk, hogy csak akkor engedélyezzen egy-egy műveletet, ha mi, vagyis a mobilunk a kártya 5 méteres körzetében van.

De ez még mind semmi, az igazán hasznos funkciók most következnek: a Revoluttal és a Transferwise-zal is havi 200 fontig ingyenes a készpénz-felvétel a világ bármely ATM-éből, ráadásul mind a vásárlás mind a felvét elszámolása azonnali, és nem a bankközi árfolyamon, hanem a sokkal kedvezőbb, aktuális középárfolyamon történik. Hogy egyszerűbben mondjuk: ezek a kártyák jobban váltják más devizákra a forintot, és ráadásul 60 ezer forint körüli összeget ingyen kivehetsz velük bárhol. Ja, és az alap kártyák mindkét cégnél szinte ingyen vannak, csak a szállításért kell fizetni 5 euró körüli összeget, utána nincs havidíj, vagy egyéb extra költség. (A Revolutnak van több fajta fizetős prémium csomagja, amihez nagyobb ingyenes készpénzfelvételi limit, extra utasbiztosítás vagy éppen fémből készült felvágós kártya is jár, de tapasztalatból mondom, vagy inkább írom, hogy az ingyenes kártya is éppen elég szolgáltatást nyújt.) Mindkét kártya más, maradjunk annyiban, hogy a Revolut appja sokkal fejlettebb, ellenben nem lehet közvetlenül forinttal, csak dollárral vagy euróval feltölteni, így a legjobb megoldás, ha van Transferwise kártyánk, arra töltjük fel a forint folyószámlánkról a pénzt, majd átváltjuk és továbbutaljuk a Revolutra.

Debit

Folyószámlához kapcsolódó bankkártyára már csak azért is szükségünk van, mert azzal lehet tölteni a prepaid kártyákat. Magyarországon sajnos nagyon kevés olyan kártya van, ami ingyenes külföldi készpénzfelvételt is biztosít, ugyan régen a Citibank ügyfeleinek járt ilyen kiváltság, de amióta a cég kivonult, csak a Gránit Bank kínál ilyen lehetőséget. Ha nem tudunk amúgy sem könnyedén a folyószámlánkon tárolt pénzhez férni, akár otthon is hagyhatjuk ezt a kártyát, csak előtte az adatokat vigyük fel biztos helyre a telefonunkban, hogy a prepaid kártya feltöltésekor be tudjuk ütni a kért számokat. Én azonban inkább azt javaslom, hogy vigyük magunkkal, de a többi kártyától távol, biztonságos helyen tároljuk, jól jöhet még pótkártyaként, ha minden mást elloptak, vagy megették a kíváncsi krokodilok.

snapseed_2.jpg

Credit

Egy külön posztban fogok azzal foglalkozni, hogy mégis miért nélkülözhetetlen egy hitelkártya, főleg a hosszabb utazásokhoz, de azért gyorsan soroljuk fel már most a legfontosabb előnyöket:

  • Autóbérléskor, vagy szobafoglaláskor jól jön, hogy a cég a biztosítékot hitelkártyán foglalja csak be, így a folyószámlánkon rendelkezésre álló pénzünket szabadon használhatjuk továbbra is.
  • Legtöbbször jár vele utasbiztosítás, így rövidebb utakra nem kell külön kötnünk, de hosszabb, több hónapos utakon is sokat spórolhatunk.
  • Ha baj lenne, a költségvetésünktől függetlenül gyorsan nagyobb összeghez juthatunk, és ha valamit vásárolunk a kártyával és nem pénzt veszünk fel, akkor csak a türelmi idő végén, gyakran 45 nappal a felhasználás után kell csak visszafizetni a teljes, elköltött összeget, addig kamatmentes.
  • Sok hitelkártyával beléphetünk a reptéri várókba (azért debit kártyák között is van olyan, ami tudja ezt), ami főleg a több átszállással járó tengerentúli utaknál jön jól: nem úgy fogunk megérkezni, mint akit egyszer már kerékbe törtek, de valamiért csak túlélte.

+1.

Ha mindegyik Mastercard, akkor legyen azért egy Visa is. Vagy fordítva.

Magyarországon sokkal elterjedtebb a Mastercard, mint a Visa, Amerikában viszont ez pont fordítva van, és Ázsiában is sok helyen csak az egyik kártyatársaság kártyáját fogadják el. Vagyis ha viszünk magunkkal prepaid, debit és credit kártyát figyeljünk rá, hogy a három kártya közül legalább az egyik Visa legyen. Vagy ha nem, hát rendeljünk egy plusz Visa kártyát vészhelyzet esetére a Revoluttól vagy a Leopaytől.

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr6114366077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása