Mit vegyünk karácsonyra annak, aki szeret utazni?

Mit vegyünk karácsonyra annak, aki szeret utazni?

Laosz, Champasak

christmas-14252566079iq.jpg

Mivel az elmúlt pár napban öten is rám írtak, hogy mégis mit vegyenek karácsonyra, annak, aki szeret utazni, és főleg messzebbre, és közülük csak egyről gondolom, hogy valójában nekem akar  valamit, így most összeállítottam egy gyors ajándéklistát nekik, és mindenkinek, aki kétségbe van esve, hogy mit ajándékozzon. Januárban Thaiföldre utazik, vagy éppen Sri Lankára? Siagonban vagy Balin vészeli át a telet? Mutatok pár ajándékötletet. (Aki meg nekem akar valamit venni, vegyen amerikai dollárt, az örök ajándék, stílusos, soha nem megy ki a divatból és nagyon jól jön most az utazáshoz). 

Nut Mini tracker

Egyszer egy taxiban hagytam a fényképezőgép-táskám, benne a fényképezőgéppel, az útlevelemmel, és kétszáz dollár készpénzzel valahol Saigon belvárosában. Saigonban úgy 10 ezer taxi van, és én csak az autó színét tudtam, meg hogy hol rakott ki, három óra múlva mégis nálam volt a táska, benne a fényképezőgéppel, az útlevelemmel, és kétszáz dollár készpénzzel. Ez a történet szétfeszíti egy karácsonyi ajándékajánló kereteit, legyen annyi elég, hogy ha nem bízol abban, hogy 10 ezer taxiból megtalálod azt az egy mocskos rózsaszínt, akkor sose árt egy bluetooth tracker. Egy kicsi műanyagdarab, ami visít, ha elhagyod, illetve elhagyod azt, amibe rejted. Sőt ami értesítést is küld azonnal a mobilodra erről. Jól jön, ha feledékeny vagy, és mindig elhagyod a telefonod, vagy ha hosszú buszútra mész Kambodzsában, és félsz, hogy a busz hátuljába pakolt bőröndöd a célállomáson már nem lesz meg, és a sofőr csak értetlenül néz, hogy hát itt kell lennie valahol. Nagyon sok trackert lehet kapni, a Nut kifejzetten drága, de van egy előnye a többivel szemben: megbízhatóan működik mindig.

A Gearbesten mindig van belőle raktáron, de az biztos nem jön meg karácsonyig, inkább nézzünk körül a Vaterán.

Kb 4000-6000 forint

Rejtett zsebű öv

Egyszer két fickó Kambodzsa közepén azt mondta, hogy ők márpedig katonák és most márpedig útvámot fogok fizetni. Mindezt nyomatékosítandó Kalasnyikovuk is volt, ellenben vietnami strandpapucsban voltak, így élek a gyanúval, hogy mégsem a reguláris hadseregben szolgáltak. Ez a történet is túllépi egy karácsonyi ajándékajánló kereteit, de a lényeg: ha nincs mázlid, és nem tudsz kalasnyikovos fickókkal csipőből alkudozni, akkor jól jön egy rejtett pénztartó rekesszel felszerelt öv, ahova több ezer dollárt is biztonságban el lehet rejteni, és mindig magadnál tarthatod, anélkül, hogy attól kelljen félned, hogy a zsebtolvajok kifosztanak egy zsúfolt piacon. És a legjobb az egészben, hogy ilyesmit a Decathlon is árul, és még készleten is van.

big_1511288.jpg

2990 forint

Táskavédő táska

Igen, hülyén hangzik, de lassan két hónapja utazunk, és kijelenthetem, hogy a táskavédő táska az egyik legfontosabb felszerelési tárgy, amit magunkkal hoztunk. Még Bede Marci Khivátol Keletre blogjának egyik záró posztjában olvastam tíz éve, hogy sajnálják, hogy nem vittek magukkal valamit, amibe a táskákat becsomagolhatták volna, “mert nem szívott volna magába mindent a tádzsik portól a filippínó sárig, és nem kellett volna minden egyes érintése után elrohannunk kezet mosni”. Az igazság az, hogy egy ilyen huzatra mindenkinek szüksége van, még annak is aki 4 csillagos szállodában akar megszállni Ázsiában: a repülő út alatt megvédi a táskát és a bőröndöt a dobálásból eredő károktól és a kosztól, a busz, vagy vonatutakon vagy a kompon meg nem kell a mocsokba lerakni a táskát, hiszen ott van a táskavédő.

Külön öröm, hogy nem túl drága, és csak a legközelebbi Decathlonig kell elugranunk érte.

big_894947.jpg

5990 forint

Hálózsákbélés

Hálózsákbélésként árulják, ha nagyon hidegbe megyünk ad még pár fok meleget, és nem izzadunk bele a hálózsákba, így nem lesz büdös már a harmadik este után. De ha Ázsiába utazunk, nem ezért lesz szükségünk rá. Készülhet pamutból vagy selyemből is, általában olyan anyaggal kezelik, ami elriasztja a szúnyogokat és az ágyi poloskát is, ezért nagyon nagy szükségünk lesz rá, ha nem túl jó szállásokon kell éjszakáznunk, vagy egyszerűen csak nincs szúnyogháló az ágyunk felett, odakint pedig a malária vírustól megrészegedett szúnyogok tombolnak vérszomjasan. Persze mondhatjuk, hogy hát mi nem megyünk ilyen koszos kis hostelekbe, de az igazság az, hogy én már voltam makulátlanul tiszta, de ablaktalan öt dolláros fogadóban, és mocskos, száz dolláros hotelben is, vagyis egy ilyen trópusi hálózsák mindig jól jön. Főleg, ha éjszakai busszal vagy vonattal akarunk utazni az ázsiai nyaralás alatt akár egyszer is.

trekm-stch37-polycotton-hotelier-liner.jpg

A Mountexben elég sok féle hálózsákbélés van raktáron, ne őrüljünk meg, inkább a 10-15 ezer forint körüli modelleket válasszuk, a lényeg, hogy kicsire össze lehessen gyűrni, és ne legyen nehezebb 15 dekánál.

Kb 5000-15000 forint

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

Gimbal

Más néven stabilizátor. egy olyan szelfibot, amivel a mobiloddal olyan videókat csinálhatsz, mintha csak hollywoodi szuperprodukció kamerája suhanna végig a dzsungelen. Jó, ez túlzás, de a stabilizátorral vége a remegő felvételeknek, és tényleg úszik a naplementében a kamera. Youtubereknek kötelező, de igazából mindenkinek jól jön, aki nem csak azért készít videókat a mobiljával a nyaralás alatt, hogy aztán senki ne nézze meg. A piacvezető és amúgy igencsak megbízható minőségű termék a DJI OSMO Mobile 2, de a tesztek és személyes tapasztalataim alapján is a Zhiyun Smooth Q éppen ugyanolyan jól végzi a dolgát. Mindkét gimbal kapható szinte az összes magyar webshopban és a legtöbb elektronikai boltban, vagyis ezeket is megvehetjük még gyorsan, last minute.

 

35-45 ezer forint

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr7914501224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása