Menj nyugdíjba hétévente!

Menj nyugdíjba hétévente!

Magyarország, Budapest

A sabbatical egy ősi héber eredetű szó, már a Biblia is említi.

dsc06835.JPG

És akkor most, hogy a szalonfasiszták már elmentek, és nyugodtan tudunk beszélni, elmondhatjuk, hogy a jelentése mégis elég profán: azt, a hétévenkénti ciklust jelölte, amely végén egy évre pihenni hagyták a termőföldet, hogy ne merüljön ki.

snapseed.jpg

A kifejezést a hatvanas évek óta használják arra az egy év világcsavargásra, önkéntes munkára, amit egyetemisták töltenek el két tanév között. A nyolcvanas évek óta a sabbatical egyre népszerűbb az egyetemi tanárok között is, és a kilencvenes évek óta egyre több nagyvállalatnak van sabbatical rendszere a régóta ott dolgozók számára. Hogy a rendszer Amerikában és Nyugat-Európában mennyire népszerű, azt jól mutatja, hogy a Fortune 100 listán, vagyis a száz legnagyobb árbevételű cég közül 2016-ban 52-nek volt valamilyen sabbatical programja a vezetőknek, vagy az egyszerű jómunkásemberek számára is. Ráadásul a sabbaticalt általában nem szívjóságból támogatják a cégek, hiszen mérhetően pozitív hatása van az alkalmazottak lojalitására, kreativitására, sőt a sabbaticalra járó emberek  kevesebb betegszabadságot vesznek ki mint azok, akik csak a szokásos éves nyaralásukra mennek el.

A sabbatical annyira bevett dolog Amerikában, hogy például ezen az oldalon még egy bármely cég munkaügyi szabályzatába könnyen beilleszthető sablont is letölthetünk, amely nem csak a jogi kérdéseket tisztázza, de az egyéb felmerülő problémákra is megoldást kínál a cégvezetőknek: azt javasolja például, hogy egy szervezeti egységben egy időben legfeljebb a dolgozók 30 százalékát engedjék el alkotói szabadságra.

Nem munka, nem karrier, hanem elhivatottság

A sabbatical nem azt jelenti, hogy olyan rohadt gazdag vagy, mintha Vajna Tímea hozzáment volna Soros Györgyhöz, és neked egy egész év láblógatás belefér. Inkább ahogy azt Stefan Sagmeister amerikai dizájner és profi sabbaticaljáró elmagyarázta, azt, hogy már az aktív éveidben úgy tervezel, és úgy raksz félre, hogy a szokásosnál később fogsz nyugdíjba menni, de a plusz éveket nem arra használod, hogy még több időt dolgozz, hanem hogy időnként feltöltődj, így még jobb legyél majd a munkádban. Hétévente nyugdíjazod magad a munkahelyeden, hogy utána egy kicsit másképp lásd a dolgokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dzsungeltúra

Zoltán Szabó (@szaboze) által megosztott bejegyzés,

Akit nem zavar, hogy Sagmesiter egy jól megtermett sznob hippi, az nézze meg ezt a 2009-es Ted Talk előadást, amiben az alkotói szabadságról beszél, meg arról, hogyan jógázott majmokkal Balin. A fickó tényleg elismert dizájner, ráadásul ahogy a sabbatical előtti és utáni munkáit nézem, piszkosul jó vizuális ötletei vannak, leszámítva persze a majmokkal és csüngő hasú disznókkal felzabáltatott happy feliratot, ami tényleg olyan baromság, hogy a legbékésebb emberből is előbújik Eric Cartman, hogy vörös fejjel azt üvöltse, hogy hippi, hippi, mocskos hippi. De közben Sagmeister elmondja azt is, hogy miért fontos a sabbatical, hogyan érdemes rá felkészülni, és mégis mit csináljunk, hogy ne szúrjuk el. És a videó elején kifejti azt is, hogy a sabbatical azért azoknak az embereknek segít a legtöbbet, akik a munkájukat nem pénzkeresetnek, és még csak nem is karriernek fogják fel, hanem igazán elhivatottak: ők ugyanis nem tudják délután 5 után letenni a munkát és minden este kikapcsolódni.

 

Akiket ez a videó nem győzött meg, azok elolvashatják ezt a 2010-es tudományszociológia publikációt, amely új-zélandi, izraeli és amerikai egyetemi professzorok teljesítményét mérte össze attól függően, hogy voltak-e sabbaticalon, vagy nem pazarolják az idejük ilyesmire. A kutatás nemcsak azt mutatta ki, hogy az alkotói szabadságról az elmúlt egy évben hazatérő professzorok kevésbé voltak stresszesek, és egyértelműen jobb volt a közérzetük, de azt is, hogy megnőtt a publikációik úgynevezett impact factora is. Azaz nevesebb szaklapokban jelentek meg a tanulmányaik, vagyis a sabbatical jó hatással volt az egyetemi karrierjükre is.

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el azt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr2114287005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása