Miért kell mindenképpen hitelkártya egy utazáshoz?

Miért kell mindenképpen hitelkártya egy utazáshoz?

Ha az a kérdés, hogy mégis miért jó egy hitelkártya a nyaralás alatt, akkor azért csipőből rá tudom vágni, hogy azért mert a csajod csak diszkréten elrejti a plasztik kártyát a bikinéjébe, becsobban a yachtról a kéken tündöklő tengerbe, kiúszik a fehéren csillogó homokos tengerpartra, besétál az első luxusboltba, és az összes eladót képes lenyűgözni, hogy ugyan vizes és csak egy falatnyi bikini van rajta, mégis akkora a hitelkerete, hogy akár téli szőrmebundában is távozhat.

rawpixel-771265-unsplash.jpg

Persze a valóság nem egy német Visa-reklám a kilencvenes évekből, ezért ennél fontosabb előnyei is vannak annak, ha nem a saját pénzünket költjük, hanem a banki hitelkeretünk. De mielőtt belevágnánk az előnyök felsorolásába, fontos megjegyezni, hogy a hitelkártya nem arra való, hogy hitelt vegyünk fel a havi fizetésünk sokszorosába kerülő hajlított LED-tévére: ezért bármekkora is a keretünk, csak annyi pénzt költsünk a hitelkártyával, amit a türelmi idő végén könnyedén vissza is tudunk fizetni. Ja, és ne felejtsük el befizetni a tartozást, mert egyébként a fizetési határidő lejárta után jönnek a váratlan és hatalmas kamatok. A legjobb megoldás, ha olyan hitelkártyát igényelünk, ahol lehetőség van arra, hogy a folyószámlánkról automatikusan a bank emelje le a visszafizetendő összeget. Ehhez azért az kell, hogy az adott banknál legyen a folyószámlánk is, egyébként marad a jó memória, vagy az ismétlődő naptári riasztás.

1. Autóbérlést vagy hotelfoglalást érdemes hitelkártyával intézni

Autóbérléskor nem ritka, hogy akár 3000 dollárt is befoglal a cég, mintegy biztosítékként, hogy nem hajtasz egyenesen egy ukrán autóbontóig a vadonatúj bérautóval. Ha debit kártyával fizetsz, akkor ezt az összeget befoglalják a számládon, aztán ha nem csak a kocsi kilincsét viszed vissza, hanem az egészet és épségben, felszabadítják. Ha mázlid van, ez a művelet pár nap alatt lezajlik, de néha sokkal hosszabb ideig, akár hetekig nem férsz hozzá a pénzedhez. Hotelfoglalás esetén ugyanez a helyzet, főleg a jobb szállodák élnek ezzel a lehetőséggel, csak ott a fizetés nélkül távozó minibárfosztogatókat meg a tévét ablakon kidobáló rocksztárokat akarják megfékezni ezzel az opcióval. Ha ezeken a helyeken hitelkártyádat használod, akkor a zárolt összeg ugyan csökkenti a hitelkereted, de se a fordulónapon, se a türelmi idő után nem kell visszafizetned, amíg csak zárolás: vagyis ha nem töröd össze az autót, és nem vered szét alkotói válságod közepette a hotelszobát, akkor utazás közben hozzáférsz a saját pénzedhez, a zárolást meg intézi a hitelkártyád. Ha gyakran utazol, vagy egy szuszra, de hosszan, akkor a hitelkártya éppen ezért nélkülözhetetlen: debit kártyával ugyanis két autóbérlés, egy hotelfoglalás, és ha időlegesen is, de elköltötted a családi örökséged.

2. Jár vele utasbiztosítás

Az utazás egész addig jó móka, amíg szembe nem jön egy dupla műszakot nyomó pakisztáni kamionsofőr, aki a Mehmoodabad Ki Malkain című szappanopera, 327., azaz záró epizódját nézi, nem az utat. Esetleg, ha megeszünk valamit, amiről azt ígérik, hogy friss, meg ma hozták egyenesen a tengerből, de aztán a padlón fetrengve jövünk csak rá, hogy a pincér mégsem kizárólag a borravalóval vert át minket. De ha miden rosszra fordul, még ráadásnak ott van a számla is a végén: Amerikában könnyedén össze lehet hozni pár hét kórházi ápolással több tízmillió forintos számlát is, de az ázsiai magánkórházak se olcsóak. Éppen ezért az egyik legfontosabb alapszabály, hogy mindig kössünk utasbiztosítást, és ne is a legolcsóbb fajtából: ne ezen spóroljunk, inkább a felesleges szuveníreken, meg a túlárazott városnéző túrákon.

A hitelkártyához járó utasbiztosításoknál három dologra érdemes odafigyelni:

  1. Tényleg jár-e, sok alapszintű kártyához nem csomagolnak utasbiztosítást.
  2. Hány napos utazásokat biztosít. Az olcsóbb kártyákhoz általában olyan utasbiztosítás jár, ami legfeljebb 30 napig tartó utazások esetén használható, a drágább kártyák esetében akár az utazás 60. vagy 90. napján is biztosítva vagyunk még.
  3. Mekkora összeghatárig fedezi a kórházi ellátás költségeit. Az alapszintű biztosítások gyakran csak 5 millió forintig állják az ilyen jellegű költségeket. Csak hogy mást ne mondjak, az Egyesült Államokban átlagosan 1800 dollárt, azaz közel félmillió forintot számolnak fel egyetlen intenzíven töltött napért, vagyis hamar az ötmillió forintos keret végére lehet járni. A magasabb presztízsű, úgynevezett prémiumkártyák általában 20 millió forintig, vagy annál is magasabb összeghatárig állják a kezelés költségeit. Az UniCredit Platina kártyája például az utazások első hatvan napjában bekövetkezett balesetekkel járó kórházi költséget összeghatár nélkül fedezi, sőt már a Gold kártyához is 65 milliós keret jár. Ez azért is jó ajánlat, mert sok bank csak privát banki ügyfeleknek ad prémium hitelkártyákat, az UniCreditnél pedig ezekhez a kártyákhoz egyszerű hitelbírálat után hozzá lehet jutni, és még csak folyószámlát sem kell nyitni a banknál.

rawpixel-799527-unsplash.jpg

3. Használhatod vele a reptéri várókat

Felesleges úrizálásnak tűnhet, hogy amíg a többi utas a hideg váróteremben a kényelmetlen karfára kuporodva próbál aludni, vagy a reptéri méregdrága bárban eszik valami szikkadt, 19 dolláros háromszögszendvicset, addig egy jó hitelkártyával bejuthatsz a legmenőbb reptéri várókba, ücsöröghetsz a bőrfotelben és tésztasalátát ehetsz, meg gintonikot szürcsölhetsz hozzá. De ha egyszer éjjel egytől reggeli hatig vársz átszállásra Vietnam-Alsón, akkor rájössz, hogy a váróterem, a kényelmes masszázs fotel, vagy éppen az ingyenes tusoló felér egy hotelszobával is. És ráadásul ingyen van.

Nem árt azonban megnézni, hogy az egyes kártyákhoz pontosan milyen várótermi szolgáltatás jár. Sok magyar bank hitelkártyájával csak a Mastercard által üzemeltetett budapesti, esetleg a bécsi váróba lehet belépni: ilyenek például az UniCredit Platina kártyája, vagy az OTP prémium kártyái. Az Erste World ügyfelei a LoungeKey rendszerébe tartozó 650 váróba léphetnek be világszerte, és évente tízszer még díjmentesen is, de ilyen kártyához legalább 20 millió forintos banki egyenleg kell, ha meg van ennyi pénzünk, inkább vegyünk két drága háromszög szendvicset, foglaljunk le egy hotelszobát a reptér mellett és ne rinyáljunk. A Gránit Bank Platinum betéti kártyájához jár még hasonló szolgáltatás, csak ott nincs ingyen váróterem, alkalmanként 24 euró a belépés. Az a kártya ráadásul valójában egy debit kártya, vagyis folyószámla is tartozik mellé, és ugyan elég jó utasbiztosítás jár hozzá, de a szállodai és kölcsönzői befoglalásoknál azért a pénzedet zárolják.

4. Készpénzhez jutsz, ha csak a gatyád maradt meg. Vagy az se.

Egyszer Kambodzsában találkoztam két kalasnyikovos fickóval, akik azt mondták magukról, hogy katonák és vámot szednek az áthaladásért, de ennek némiképp ellentmondott, hogy a koszos Real Madrid mez és a vietnami papucs nincs rendszeresítve a kambodzsai hadseregben, ráadásul a vámról nem akartak elismervényt adni, viszont a kért összeget nem csak kambodzsai rielben, vagy dollárban, de fényképezőgépben fizetve is elfogadták volna. Nos, akkor ott Kambodzsában csak azért nem raboltak ki, mert észre se vettem a kísérletet, lealkudtam a vámot 10 dollárra, majd csak órákkal később esett le, hogy amilyen hülye vagyok, nagy baj is lehetett volna, na nem a Real Madrid mez meg a vietnami papucs, hanem a Kalasnyikovok miatt.

A hitelkártya viszont akkor is segített volna, ha a két fickó nem akar alkudozni, és elveszi mindenem, csak a gatyám marad, vagy az sem. Ha sürgősségi készpénzfelvételre van szükséged, akkor először a bank telefonos azonosítás után kapcsolatba lép a hozzád legközelebbi partnerintézménnyel, és segít, hogy a világ bármely pontján hozzáférj a pénzedhez. Ha ez nem elég, 48-72 órán belül egy úgynevezett átmeneti kártyát is küld a kártyaszolgáltató a legközelebbi partnerbankba, amit aztán 30 napig pont úgy használhatsz, mint az eredetit. Ezeknek a sürgősségi szolgáltatásoknak az ára 200 és 500 dollár között változik, de sok prémium hitelkártyához ingyen jár a sürgősségi pénzkivét és a kártyacsere, bár nem árt megjegyezni, hogy ezeknek a kártyáknak meg általában magasabb az éves díja: például a népszerű Erste Wizzair kártyával a felvét és a pótlás díja 400 dollár, az UniCredit Platina kártyájával díjmentes.

De más lehetőséged is van ilyen esetekben. A legtöbb Mastercard és Visa kártyához jár úgynevezett kártyapótlási szolgáltatás, amikor az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártyát akár telefonos banki azonosítás utáni is pótolják. De a legtöbb bank azt is engedi, hogy egyszerűen az új kártyát Bangkokba, vagy Rióba rendeld, ez olcsóbb, és sokszor egy héten belül ez is megvan. Ebben az esetben a postaköltséget kell kifizetned.

A posztot az UniCredit Bank támogatta.

Hitelkártya THM  Utasbiztosítás Várótermek
Unicredit Gold 37,99% 65 millió forint, 60 napig
Unicredit Platina 37,94% Korlátlanul, 60 napigig A ferihegyi és bécsi váróba
OTP Bonus Gold 38,8% 2 millió forint, 30 napig A ferihegyi és bécsi váróba
Erste Wizz 39,4% 3 millió forint, 30 napig A ferihegyi váróba
Erste Platinum 27,1-31,5% 20 millió forint, 60 napig Évente tíz váróba világszerte
Gránit Platina nem hitelkártya 50 millió forint, 90 napig Alkalmanként 24 euróért világszerte

 

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr514338643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása