A hajóút, ami az Avatar rendezőjét is inspirálta

A hajóút, ami az Avatar rendezőjét is inspirálta

Kína, Guilin

- Még jó, hogy ilyen kellemesen kihalt minden utószezonban - mondtam, miközben egyszerre harminc, főként kínai turistával megpakolt sétahajó indult el egyszerre Guillinból a Li-folyón, hogy négy óra alatt elérjen Yangshuo-ba, ebbe a mindössze háromszázezres kis falucskába, amely leginkább arról híres, hogy itt állnak meg a hajók, amik Guillinból indulnak, hogy négy óra alatt idáig csorogjanak le a Li-folyón.

snapseed_10.jpg

Ez a vízi út a Kunagszhi-karsztvidék legszebb hegyei közt kanyarog, itt a túlnyomórészt mészkőből és néhol vulkanikus kőzetekből álló hegyeket a folyó mellett a nagy széndioxid-tartalmú csapadék alakította évmilliók alatt olyanra, mintha egy LSD-hatása alatt álló óvodás marékra fogott zöld filccel rajzolt volna hegyeket. A szürreális látvány amúgy nemcsak a kínai festők és költők generációit ihlette meg, ez a táj inspirálta az Avatar repülő hegyeit is, még ha végül nem is itt, hanem 600 kilométerrel arrébb a Zhangjiajie Nemzeti Parkban neveztek át végül egy hegyet Avatar Hallelujah Mountainre.

A látványra a kommunista párt is büszke volt, így amikor az ötvenes években először mehettek nyugati turisták Kínába, ide, Guilinba szervezték az első utakat. Azóta a kínai belső turizmus már rég agyonnyomta a külföldiek kiszolgálására épülő turisztikai infrastruktúrát, de a régi idők emlékéből annyi megmaradt, hogy Guilinban és a környékén a hotelekben beszélnek angolul, és a legtöbb látványosságnál van pár angol nyelvű tábla is. Ez kifejezetten üdítő kívétel egy olyan országban, ahol a legtöbb taxisofőr, pincér sőt hoteligazgató annyit sem beszél angolul, hogy hello, sőt az idegen nyelv koncepcióját sem értik, legalábbis erre utal, hogy a legtöbben hangosan és szótagoltan kezdenek el kínaiul üvölteni, ha valami nem értek, bár a kedvencem az a női taxisofőr volt, aki a kezére írt kínai írásjeleket nyomta dühödten egyre közelebb az arcomhoz, miközben fel nem foghatta, hogy mit nem értek azon, hogy

厕所.

A négy órás út során rengeteg fura alakú hegy mellett hajóztunk el. A különböző sziklaformák a legváltozatosabb fantázianeveket kapták a helyiektől, így akinek elég szabados a fantáziája, vagy képes egy pontra addig meredni amíg el nem szédül, felfedezheti a Varázslatos Íróecsetet, a Pontyon Lovagló Óriási Oroszlánt vagy az Egyujjas Kesztyűt is az út során. Bevallom ezek közül nekem egyik sem volt meg, bár a pontyot látni véltem, de ha lapáttal vernek lendületből tarkón, akkor is csak azt mondhatom, hogy nem oroszlán lovagol azon, hanem a másnapos Deutsch Tamás, még ha nem is szerepel a helyi folklórban.

A legenda szerint 99 öblöt és 64 szakadékot rejt a folyó, amiket a Sárkánykirály harmadik lánya alkotott. A helyiek úgy mesélik, a legkisebb hercegnő megsajnálta a Nagy Fal építőit, hogy a munkában a segítségükre legyen, állatokká változtatta a dombokat és a köveket, majd titokban délről észak felé terelte azokat. Amikor Guilin mellé értek, egy Öreg Varázsló meghallotta a paták dobogását, és lebuktatta a hercegnőt. Az irtózatos nyáj így újra hegyekké és teraszokká változott, amik elállták a Li-folyó útját. Yangshuo földművesei éppen ezért hiába várták a megváltó folyót, rizsmezőik kiszáradtak, és éhínség ütötte fel a fejét.

A falu ősz szakállú bölcse azt mondta ekkor, hogy cédrust kell szerezniük bármi áron, amelyből füstölőt készíthetnek, az majd biztosan kiengeszteli az isteneket. Az öreg el is indult, 72 hegyen kelt át és 80 sziklára mászott fel, míg végül megtalálta a cédrust egy meredek szirt oldalán. Meggyújtotta a belőle faragott füstölőket, melyeknek illata több ezer kilométerre szállt, és elért végül Jáde-császárhoz is a mennyben. A császár megérezve a különös illatot lenézett a Földre, és akkor megpillantotta végre a Li-folyó útjában lévő sziklákat. Azonnal utasította öreg szolgáját, (figyelem ez még mindig egy legenda, nem a Dragon Ball kimaradt epizódja!), Arany Teknős Tábornokot, hogy görgesse el olyan messzire a hegyeket a mederből, amennyire csak tudja. De a tábornok félig süket volt már, félreértette az utasítást, úgy gondolta, hogy a császár arra kéri, csavarjon annyit a folyómedren, amennyi erejéből még kitelik, így ahelyett, hogy végleg elgörgette volna a hegyeket, inkább 99 öblöt és 64 sziklafalat vágott közéjük. És hogy a történet még csavarosabb legyen, az öreg tábornok a halála után sem tűnt el, kőtömbbé változott, és ott áll a folyó partján azóta is.

snapseed_20.jpg

De ez még mind semmi, a megérkezés talán még a hegyeknél is szürreálisabb: Yangshuo ugyanis egy olyan apró kis falu, amit másfél Debrecennyien laknak, ahol elektromos buszjárat viszi a turistákat a kikötőből a főtérre, ahol nem mellesleg egy látványos, három szintes pagodában pöffeszkedik minden idők legimpozánsabb Starbucks kávézója.

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4614429754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása