Így ne legyél beteg a trópusokon!

Így ne legyél beteg a trópusokon!

Vietnam, Ho Chi Minh City

 

Most, hogy visszajöttünk Laoszból, eltelt egy hét, már merünk nagy mellénnyel beszélni arról, hogy hogyan lehet megúszni a maláriát egy súlyosan fertőzött országban. A malária az egyik legelterjedtebb trópusi betegség, amit az ún. Anopheles (görögül haszontalan) szúnyogok terjesztenek. Évente kb. 350-500 millióan betegednek meg tőle, az esetek 80-85%-a Afrika egyenlítői vidékein fordul elő, a többi leginkább Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában.

A fertőző szúnyogcsípés után általában 10-35 nappal később jelennek meg a tünetek, amik nagyon hasonlítanak az influenzára: magas láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom és fáradtság. Hányás, hányinger kísérheti a betegséget, ami ritkábban sárgaságot is okozhat (amikor besárgul az ember bőre és szeme). Ha nem kezelik megfelelően, akkor veseelégtelenséghez, agyvérzéshez, kómához és halálhoz vezethet. Valójában két parazita okozza a malária fertőzést, a P. vivax és a P.ovale, mindkettő a csípést követően a májban több hónaptól kezdve akár 4 évig is lappanghat a gazdatestben. 

img_8336_1.jpg

A nőstény Anopheles szúnyogok 45 fokos szögben szívják ki a vért, míg a többi szúnyog általában párhuzamos a gazdatesttel. 

Azt, hogy egy adott terület mennyire fertőzött, több minden befolyásolja, például hogy éppen esős vagy száraz évszak van, mennyi volt a csapadék mennyisége vagy milyen irányban változott az infrastruktúra. A CDC oldalán egy nagyon hasznos interaktív térképen tudjuk végignézni az útvonalunkat. A térképen pirossal jelölik a maláriával erősen fertőzött területeket, sárgával ahol előfordul a malária és zölddel, ahol egyáltalán nem, vagy csak elvétve.

Hogyan védekezzünk? Gyógyszerek és szúnyogriasztók

Malária ellen nincs védőoltás, de több forgalomban lévő gyógyszer közül is választhatunk. Dr. Siska Ilona az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont osztályvezető főorvosa azt tanácsolja, hogy ehhez először írjuk össze napra pontosan, hogy milyen területekre megyünk, azokon belül is milyen programokat tervezünk. A legtöbb nagyváros kevésbé érintett maláriával, mint mondjuk az állóvizek, folyópartok. Ha megvan a pontos útvonal, akkor pedig számoljuk ki, hogy kúraszerűen tudjuk majd szedni a malária ellenes gyógyszereket, mert erősek és sok a mellékhatásuk. Érdemes figyelni arra is, hogy eltérő ideig kell szedni őket a fertőzött területre érkezés előtt és van, hogy kúraszerűen megbetegedés nélkül még a terület elhagyása után is.

Ha valaki több hónapot vagy évet erősen fertőzött területen tölt, akkor a megelőzés helyett a kezelésre érdemes szedni a gyógyszert. Ilyenkor 1-2 doboz maláriagyógyszert vigyünk magunkkal és ha nincs azonnali orvosi ellátásra lehetőség, emelt dózisban kezelni tudjuk magunkat, amíg el nem jutunk a legközelebbi kórházba.

Létezik már malária gyorsteszt (RDT) is, ami a vérünkből pár perc alatt kb. 80%-os biztonsággal kimutatja a parazitákat.

Atovaquone/Proguanil (Malarone)

Mefloquine

(Lariam)

Chloroquine Doxycycline Primaquine
Amiért hasznos lehet ezt a gyógyszert választanod

Ezt kell a legrövidebb ideig szedni: 1-2 nappal a fertőzött területre lépés előtt és csak 7 napig utána

Kevés mellékhatása van

Tablettaként könnyebben szállítható, tárolható

Csak hetente egy tablettát kell bevenned

Terhesség alatt is szedhető

Csak hetente egy tablettát kell bevenned

Terhesség alatt is szedhető

Bizonyos reumás megbetegedések ellen szedett gyógyszernek hasonló az összetétele

Gyors utakra tökéletes: 1-2 nappal indulás előtt elég elkezdeni szedni

Legolcsóbb gyógyszer

Más fertőzések ellen is hatékony (pl. leptoszpirózis)

Hetente kell szedni

Terhesség alatt is szedhető

Amiért fontold meg, hogy ezt választod-e

Terhes nők nem szedhetik

Vesekárosodással nem szedhető

Hosszabb utazásnál drága megoldás

Pszichiátria problémák esetén nem javasolják

2 héttel utazás előtt el kell kezdeni szedni és 4 hétig a fertőzött terület elhagyása után is még szedni kell

Pikkelysömört okozhat

Sokáig kell szedni: 1-2 héttel előtte és 4 hétig utána

8 év alatti gyerekek és terhes nők nem szedhetik

4 hétig kell utazás után szedni

Fokozott napallergiát okozhat

Görcsökkel járó megbetegedés esetén nem szedhető

2 héttel utazás előtt és 4 héttel utána még szedni kell

Szívritmuszavarral élők számára sem ajánlott

Forrás (CDC)

Szúnyogirtásra a legtöbb utazó DEET (dietil-toluamid) tartalmú sprayeket ajánl. Dr. Siska Ilona szerint nemcsak a DEET tartalmú rovarirtók jók, az összetétel helyett azt kell megnézni, hogy a spray mennyi ideig véd. Minimum 8 órás védelmet nyújtó és 30 %-os koncentrátumot válasszunk, az ennél magasabb hatóanyagúakkal vigyázni kell, mert a bőrre kerülve felszívódnak és allergiát, gyulladást okozhatnak. Ezen felül pedig folyóparton, dzsungeltúrán ajánlott a hosszú ruha és az sem árt, ha viszünk magunkkal saját moszkitóhálót, ha olcsóbb szállást foglaltunk. Vigyázzunk arra, hogy esténként és főleg napnyugtakor, amikor a maláriát terjesztő szúnyogok a legaktívabbak, viseljünk világos színű ruhákat, ami a lehető legtöbbet fed, mert ezek védenek a legjobban a szúnyogcsípésektől.

A szúnyogok a szén-dioxid kilégzésed alapján határozzák meg, hogy hol vagy. Kifejezetten szeretik a nullás vércsoportú embereket, de a fokhagyma szagát ki nem állhatják.

Mit csinálunk mi?

Az útvonalunk elég kockázatos. Súlyosan fertőzött rész a Mekong-delta Laoszban és Vietnámban, ezen felül egész Laosz piros, Malajziában Borneo szigetén Kuching és a mellette lévő Bako Nemzeti Park közepesen fertőzöttnek számít és van némi kockázat Jáván a sziget belsejében, továbbá Panama teljes területén, főleg a nemzeti parkok környékén.

fruits_photo_collage_food_facebook_cover.jpg

Ezért

  • Rendeltünk malária gyorstesztet innen. A teszt csak az angol Amazon oldalán elérhető, Amerikában az ilyen gyorsteszt nem beszerezhető, ezért a co.uk végű honlapon keressük.
  • Magas koncentrátumú szúnyogriasztót viszünk, ráadásul olyat, ami nem csak megbízható minőségű, de 12 órán át fejti ki a hatását, ezért nem kell percenként idegesen újból kenegetni magunkat. Ez a típus ráadásul kifejezetten nappal is használható, így nem csak a maláriát, de a dengue-lázat terjesztő szúnyogok ellen is hat.
  • És persze malária gyógyszert, amit Laoszban kezdünk el szedni, hogy tényleg egy csodás karácsonyunk lehessen a Mekong-deltánál. Az oltóközpont is a Malarone-t ajánlja már egy ideje, mivel ugyan ez a gyógyszer elég drága, de nincs mellékhatása: a régebbi megoldások a legtöbb embernél nyomasztó rémálmokat okoztak, és nem volt ritka az sem, hogy tévképzeteik támadtak, amíg szedték a gyógyszert. Egy kis üldözési mánia pedig némiképp rányomhatja a bélyegét a nyaralásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4414266911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása