Az app, ami kivált több mázsa útikönyvet

Az app, ami kivált több mázsa útikönyvet

Törökország, Isztambul

Napokon át bújod a fórumokat, hogy mik is azok a látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, a hülye turisták, akiket emeletes buszokon szállítanak, mégis kihagyják, ezért te leszel ott az egyetlen külföldi több kilométeres körzetben, tisztára, mint amikor Livingstone felfedezte a Nílus forrását. Vagy, hogy melyik sikátorban van az a kis lyuk, amin, ha benyújtasz némi készpénzt, a város legfinomabb, legkülönlegesebb és leginkább legautentikusabb falatjait kapod vissza. Foursquare listák, Tripadvisor tippek, a fapados utazó majmok Facebook-csoportjai: megannyi forrás, aminek a mélyére nézhetsz mielőtt elindulsz felfedezni egy várost.

snapseed_1.jpg

Vagy erre már nem marad időd, és annyit tudsz csak az úticélról, mint én Isztambulról, amiről csak a repülőgépen tudtam meg, hogy csak magyarul írják m-mel. Amúgy Istanbul.

De ez a poszt most nem arról szól, hogy olyan fogalmatlanul kóválygok csak a világban, mint Pataki Attila egy planetáriumban.

Hanem, hogy ha letöltöd a Google Trips alkalmazását, akkor nem is kell tudnod előre semmit sem.

Nem azt mondom, hogy ez az app elég, hogy ne raboljanak el Medellín-alsón, vagy megtalálod a legjobb kézműves újhullámos kávézókat Ouagadougou-ban, de ez az app tudja mindazt, amihez tíz éve még negyvenöt kiló Lonely Planetet kellett megvenned.

  • Először is a Google Trips a Gmaillel összekötve a leveleid közül kigereblyézi az összes repülőjegyet, szállásfoglalást, autóbérlést, de sok országban még a vonat- és kompjegyeket is felismeri. Nem kell semmit csinálnod, és automatikusan ott az út az elejétől a végéig, olyan csinos timeline-ban szedve, hogy arra még a mindent aprólékosan megtervező Excel-fetisiszták, vagy az idejüket percre beosztó Google Calendar-fanatikusok is elismerően bólintanak csak.
  • De ez csak a kezdet. A Google már a reptéren segít azzal, hogy minden országban és a legtöbb városban pontosan tudja hogyan és mennyiért lehet bejutni a városba, vége a csoportokban támadó taxisok és a lerongyolódott reptéri transzferbuszok rémuralmának. Telefonszámok, működő taxirendelő appok, minden egy helyen.
  • Emellett az app megmondja, hogy mégis hol, mit érdemes megnézni, és nem csak úgy ömlesztve, a legfontosabb pár ezer turistacélpontnál kézműves napi terveket barkácsoltak nekünk, amit aztán az applikáció a szokásainkat kiismerve személyre is szab. Ha minden városban elmész a múzeumba, hogy megnézz pár száz tonna antik szoborra pattintott kőzetet, akkor neked kulturális eseményeket ajánl, ha viszont felülsz mindenre amitől pörögve, sikoltva lehet vidáman hányni, akkor egy idő után a vidámparkokat tolja eléd.
  • Sőt mindez úgyis működik, hogy kiválasztom a legérdekesebb helyeket egy listáról, majd megnyomok egy gombot, és varázsütésre ott van a kész, személyre szabott tervem: egyik látványosság a másik után, hogy mindegyik pár perc sétára legyen az előzőtől, sőt úgy, hogy nyitva legyen még, amikor odaérek.
  • Ja, és mondtam, hogy mindezt el lehet érni offline is, hogy ne szórjuk két marékra a  nehezen összespórolt megabájtokat?

Isztambul pár kattintással

De hogy ne csak elméleti tanácsokat adjak, lássuk miben is segített a Google Trips, most, hogy tényleg lastminute jöttem rá, hogy Isztambulban fogunk eltölteni négy egész napot.

  • Egyrészt nem kellett keresnem, a repülőjegyem, rögtön ott volt az appban, sőt arról is kaptam értesítést, hogy valamiért 10 percet késett a gép az eredeti menetrendhez képest. Igaz, azt már nem árulta el az app, hogy két késő utas miatt nem tudott a járat időben indulni, akik elgintonicozták kicsit az időt a lounge-ban. True story, első kézből vannak az információk, ha értitek, mire gondolok.
  • Aztán a reptéren Isztambulban elolvastuk, mit is kell tudni a város közlekedéséről, ezért rögtön letöltöttük a BiTaxi appot, ami még az Ubernél is jóval olcsóbb, és kiváltottuk a 6 euróba kerülő Isztambul kártyát, sőt még azt is megtudtuk, hogy nem kell Annának és nekem is külön kártya, meg is oszthatjuk, ha mindig mindenhova együtt megyünk.
  • Ezek után csekkoltuk, hogy milyen városnézést ajánl a Google Trips, és kiválasztottuk a két napos, legnagyobb csomagot. Abból kiválasztottuk a legjobb helyeket, rányomtunk a kis varázspálca ikonra, és kész is volt az ultimate isztambuli városnézés.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A tökéletes nap Isztambulban. Holnap megírjuk egy Instastoryban.

Zoltán Szabó (@szaboze) által megosztott bejegyzés,

 

A Google azért egy kicsit hibázott, mert ugyan hétfő volt, de október 29-e, a török köztársaság napja, ezért nem volt zárva a Haga Szófia, amit a kis baki miatt majdnem kihagytunk. Ja, és ha nincs Gábor barátom, aki nemrégiben falta fel egész Isztambult, akkor azt hiszem, hogy Eyüp messze van, és amúgy sincs ott más, mint néhány ultrakonzervatív mecset, meg egy hatalmas temető. Pedig a város egyik legszebb része Eyüp, ahol az apró emeletes faházak a régi, több tucatszor porrá égett, majd újból felépített Isztambult idézik.

És, hogy milyen napot tervezett nekünk a Google Trips Isztambulban? Hát ilyet! (Na jó, az öbölbe betévedt delfineket nem a Google intézte nekünk, de a többiben nagy segítség volt)

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr10014336355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása