A magyar kürtőskalács sikere Malajziában

A magyar kürtőskalács sikere Malajziában

Malajzia, George Town

Az elmúlt tíz évben minden karácsonykor megpróbáltam bejglit küldeni a nővéremnek Texasba. Telefonáltam, emaileztem, sőt könyörögtem New York-i, floridai és Los Angeles-i magyar cukrászdáknak magyarul és angolul is, de egyikük sem vállalta soha, hogy december 24-ére kiszállít egy rúd mákost, meg egy rúd dióst Houstonba. Postán nem lehet feladni, addig kiszárad, házhoz szállítást meg legfeljebb négy sarokra vállalnak. Aztán találtam egy michigani nagyon hipszter cukrászdát, sőt inkább cukrászközösséget, akik Amerika bármelyik pontjára szállítanak, házi, elősütött bejglit. Csak amikor rendeltem, akkor derült ki, hogy annyira nem magyarok, hogy még tőlem kérdezték meg, hogy egyrészt elég finom-e a mákos, másrészt akkor hogy is kell pontosan kiejteni, hogy bejgli.

36452968_1152039034934399_8050625865152724992_n.jpg

Hogy miért mesélem el ezt most, miközben Malajziában járunk? Mert ugyan az is érdekes, amikor az ember magyar lángosost talál Stockholmban, vagy amikor gulyást árulnak kivándorolt magyarok Sidney-ben, de mégis az a legjobb érzés, amikor helyieknek tetszik meg annyira egy-egy magyar étel, hogy otthon egy vállalkozást építsenek rá. Mintha a magyar konyha is olyan híres lenne, mint mondjuk az olasz, amit a világon mindenhol ismernek, és az is tud pizzát sütni, aki annyit sem tud olaszul, hogy ciao.

A legexportképesebb magyar étel biztos, hogy a kürtőskalács, én már ettem Bangkokban a night marketen, és San Franciscóban, a kínai negyed szélén is. Sőt a külföldi ismertséget mi sem bizonyítja jobban, mint az az oldal, ahol minden kürtőskalács készítő eszközt megrendelhetünk, akár a tengeren túlra is, de 110 voltra optimalizált elektromos kürtőskalács-készítő is kapható.

rollneykurtoskalacs.jpg

 Az Index írt már cikket is arról, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a taiwani kürtőskalács manufaktúrák, de arrafelé inkább a meleg, sőt húsos verziókkal próbálkoznak, pedig az igazi siker az a fagylaltos kürtőskalács. Legalábbis itt Malajziában, ahol Penangon már a második boltot nyitja a Rollney, ami klasszikus kürtőskalács fagylalttal és olyan feltétekkel mint a Kit-Kat, a Nutella, vagy éppen az Oreo. A Rollney ráadásul halal, vagyis mindenben megfelel az iszlám étkezési előírásoknak, ami nem meglepő, hiszen a lakosság több mint 61 százaléka muszlim, és az iszlám az államvallás.

A maláj kürtőskalács ráadásul nem éppen olcsó. A fagylalt nélküli klasszikus verziót ugyan már két és fél dollárért megkaphatjuk, de a csúcsmodell ára fagylalttal és Oreóval 18 ringit, azaz több mint1200 forint. És hogy miért nem esik ki a kalácsból az Oreó, vagy csöpög le a fagylalt? A fenti videóból kiderül ez is!

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr2814570218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása