Utazzak koronavírus idején?

Utazzak koronavírus idején?

Bangkok, Thaiföld

Amikor tavaly novemberben elhatároztuk Annával, hogy pár hétig Bangkokból dolgozunk, hogy megnézzük, lehet-e a világ másik feléből, 8000 kilométer és hat órányi időeltolódásnyi távolságból távdolgozni, hát azt nem sejtettük, hogy ki fog törni egy világjárvány, de annyira, hogy Budapesten is elfogynak a szájmaszkok, és a szépkorú Facebook-kommentelők petícióban követelik a kínaimentes nyugdíjas villamosok indítását a BKK-tól.

Bangkokban az első pár napban nem tudtuk eldönteni, hogy akkor most van-e pánik, vagy csak a januári szmog miatt hord mindenki szájmaszkot. Aztán kiderült, hogy a 7Elevenből elfogyott a kézfertőtlenítő is, amit eddig tényleg csak a hülye farangok vettek, hogy ezzel nyugtassák meg magukat az éjszakai piacok zúgsütődéi előtt sorbanállva, hogy ők tényleg minden megtettek a negyednapi fosás ellen.

macau-photo-agency-gxyvbjmovi8-unsplash.jpg

Thaiföldön is hiánycikk a szájmaszk, úgy állnak sorba érte, mint 86 decemberében banánért a Nyugati Skála előtt. Itt legalább van némi, de tényleg csak némi ok a parára: eddig 25-en fertőzöttek meg, viszont egy thai orvoscsoport sikeresen kikezelt a koronavírusból egy antivirális gyógyszerkoktéllal két beteget is.

Mindez arra elég volt, hogy minden harmadik turista lemondja a thaiföldi nyaralását, a kínai határhoz közelebbi, északi régióban pedig még nagyobb a visszaesés, igaz oda nagyon sok kínai csoport jár, és ugye a szervezett kínai utakat leállították a kínai hatóságok.

De tényleg úgy tűnik, hogy mind itt pusztulunk, főleg, ha Ázsiába utazunk? Nem hiszem, fogalmam sincs, talán, ki tudja, nem valószínű.

Ennyi lenne a gyors válaszom, főleg, hogy nem akarok én lenni se az a fickó, aki pestist kiált a Thai-öböl partjáról, mielőtt belevetné magát a hullámok közé. És nem akarok én lenni az a fickó sem, aki legyint, aztán meg karanténban viszik el, mint egy selyemmajmot, aki szerepel a Vírus remake-jében.

Inkább adnék pár tanácsot, amit az internetről túrtam elő, és amúgy mi is alkalmazunk. Sőt nemcsak most, hanem már korábban is, amikor körbeutaztuk a Földet.

snapseed_62.jpg

Legyél tájékozott!

Amíg a magyar külügyminisztérium nem ad ki figyelmeztetést egy országra, biztos lehetsz benne, hogy nincs olyan irgalmatlan nagy baj, nem fog már a határőr úgy letüsszenteni, hogy ott nyomban, még a belépés előtt belehalj. A Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatsz, hogy melyik országban, milyen veszélyek leselkednek rád.

Ha ennél is körültekintőbb akarsz lenni, nézz körül az amerikai kormány utazási honlapján, ahol minden országra kaphatsz naprakész információkat, és ugyebár az amerikai kormánygépezet nagyobb erőforrássokkal rendelkezik, mint a magyar, így nem maradsz egyetlen kósza cunamiról, vagy aprócska forradalomról sem. Annyira alaposak, hogy a magyar konzulátus például tavaly októberben figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy vigyázzanak a hetedik kerületben, mert eldurvulhatnak a törökök szíriai beavatkozása miatti megmozdulások.

Ha még ez sem elég, hát csatlakozhatunk az amerikai kormány Smart Traveler Enrollment Programjához, és minden szóba jövő ország esetében azonnali riasztásokat kaphatunk egyenesen a mail fiókunkba. A programba nemcsak amerikai állampolgárok regisztrálhatnak, de azért a konzuli védelem csak nekik jár, a többiek érjék be a levelekkel.

Ebben a rendszerben egyébként a koronavírus miatt január 30. óta van érvényben a legmagasabb, vörös riasztás egész Kínára, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem tanácsolják, hogy bárki is oda utazzon. Előtte csak Vuhan tartományra adtak ki ilyen vészjelzést, Kína csak level 3 volt, ami azt jelenti, hogy jól gondold meg, hogy utazol-e. Aztán gondold át megint.

2. Ne utazz zsúfolt városba!

A fertőzések elleni egyik leghatékonyabb védekezés, ha nem ülsz sokat zsúfolt buszon, nem nyomorogsz több száz másik emberrel egy csurig töltött metrószerelvényben. A Lonely Planet leginkább azt tanácsolja, hogy világfertőzés esetén inkább menj a természetbe, pörgesd fel a vidéki turizmust, és egyébként is kerüld a helyeket, ahol olyan sok ember zsúfolódik egy kis helyre, hogy óhatatlanul is arcon köhögik egymást.

Persze a koronavírus egyelőre Kínában, azon belül is leginkább Vuhanban fordul elő, de hogy az első pontra hivatkozzak: a bangkoki amerikai követség december 31-én adott ki hivatalos figyelmeztetést, miszerint Bangkokban ajánlatos tömegközlekedési eszközön maszkot viselni, és amúgy is mossunk már kezet. Ettől még a biztonsági szintet egy picit sem emelték fel, most is level 1, vagyis nincs is semmi látnivaló, utazzunk, ahogy csak eddig is.

Én ehhez még annyit tennék hozzá, hogy a metrók és a vonatok mellett a kisbuszokban nyomorogva se árt maszkot hordani, főleg, mert Thaiföldön az utasok egy része elég büdös dolgokat képes enni utazás közben.

View this post on Instagram

A Siam megállótól nem messze, a Central World Pláza Louis Vuitton boltjának óriási kivetítőjének fényében áll az a bódésor, ahol thai halal ételeket árulnak a Palladium éjszakai piacról a skyline felé tévelygő turistáknak. Meg a tehetősebb helyieknek, akiket nem zavar, hogy a rák curry és a vas lapon sült tintahal pont kétszer olyan drága, mint két utcával arrébb. Bangkokban kitört a coronavírus-pánik, amit nem onnan lehet tudni, hogy mindenki maszkban járkál, mert eddig is mindenki maszkban járkált a légszennyezettség miatt. Hanem, hogy a 7Elevenekben hiánycikk a kézfertőtlenítő, amit eddig csak a hülye farang turisták vettek, amúgy a hátsó polcon porosodtak a szájvíz és a fogselyem között. Grill királyrákokat rendelünk, meg polipot zöld curry-vel, és leülünk két helyi közé a még helyi viszonylatban is feltűnően kicsi sámlikra. Mondhatni lekuporodunk. Mögöttünk brit turisták arról vitáznak, hogy biztonságos-e az utcán enni coronavirus idején, de nem hallom pontosan, mert a maszkokba motyognak. Megjön a rák, nyomom a kézfertőtlenítőt, amit eddig is használtunk mindenhol, de most alaposabbak vagyunk. Én speciel megpróbálom felidézni, hogy hogyan mosakodott be Brinkmann professzor a Vészhelyzetben. Vagy Ross doki a Fekete-erdő Klinikán. Aztán nekiesem, de A királyrák lábainál elakadok. Legalább 30 centi hosszúak, de szúrnak. Lehet benne némi fehér rákhús, de nem tudom, hogyan kell hozzáférni. A mellettem ülő öltönyös thai férfi megsajnál: mutatja hogy majd ő megtanít. Ötven lehet, munka után ugrott le valamelyik irodaházból. Belenyúl a tányéromba, gyakorlott mozdulattal letöri az egyik rák csápját, beveszi a szájába, és mutatja, hogy kell finoman összeroppantani a páncélt. Kézzel kiszedi a vékony rákhúst, majd az egészet mosolyogva visszarakja a tányéromra. És már nem is figyel, visszafordul a másik irányba, és beszélget tovább a munkatársával. Én meg nézem a tányérom, meg a kibontott rákot, ami előbb még a mellettem ülő férfi szájában volt. Eszembe jut, hogy talán az is elég, ha meglocsolom kézfertőtlenítővel. Aztán inkább csak beletörődöm, hogy már úgyis jól laktam.

A post shared by Checkout (@szaboze) on

3. Védekezz a vírusok ellen!

A Foreign Policy tudósítója írt egy jó cikket arról, hogyan lehet védekezni a koronavírus ellen. Ő már csak tudja, hiszen Hong Kongból tudósított a SARS alatt, rengeteg fertőzöttel beszélt, mégse kapta el a vírust.

Ő azt tanácsolja, hogy ne szájmaszkért rohanjunk a patikába, főleg, hogy úgyis elfogyott, hanem inkább eldobható kesztyűért. A kesztyű ugyanis nagyban csökkenti a fertőzésveszélyt, főleg, ha naponta cseréljük.

Emellett fontos, hogy gyakran mossunk kezet, szappannal, legalább 20 másodpercen át, és ha lehet, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, bár ez utóbbinak majdnem négy perc kell ahhoz, hogy teljes mértékben kifejtse a hatását.

A maszk azért nem igazán hasznos, mert úgyis alá fogunk nyúlni, vagy levesszük, amikor nem kéne, például, ha telefonon hívnak minket. Persze egy egész repülőutat végig lehet szorongani maszkban, de amikor majd jön a stewardess a vacsorával, úgyis levesszük, vagyis tök mindegy.

Ha mégis elég fegyelmezettek vagyunk, akkor az N95 szűrővel ellátott maszk véd a leghatékonyabban, ráadásul ez a szmog ellen is megteszi. Ilyet viseltek a kínai politikusok azon a képen, amin nem ilyet viseltek az orvosok, akiknek valójában szükségük lett volna rá.

 

View this post on Instagram

A post shared by Checkout (@szaboze) on

 

Ja, és a legfontosabb: ne essünk pánikba!

A világjárvány nem azt jelenti, hogy mindenki elpusztul már jövő kedden, és egyelőre úgy tűnik, hogy csak magunkkal szúrunk ki, ha lemondjuk a bali nyaralást, és a repjegy árából tartós élelmiszert veszünk.

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr6015464014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása