Hogyan maradj fitt, ha állandóan utazol?

Hogyan maradj fitt, ha állandóan utazol?

jared-rice-539485-unsplash.jpgA világutazás annyi gyaloglással, csomagcipeléssel és még ki tudja, mennyi egyéb fizikai aktivitással jár, hogy tulajdonképpen sportnak is felfogható. De ami a napi szintű mozgásunk, az valójában nem számít sportnak és nem terheli meg különösebben a test izomzatát, így mindenképp érdemes a fitt világutazónak az utazásai közepette is időt szánni a testedzésre. (Ez az egész sajnos csak elmélet nekünk, de ha nem akartok ti is úgy járni, mint Zoli, aki nem is mer már mérleg közelébe menni, kicsit mozogjatok a nyaralás alatt is!)

A gyaloglás, kirándulás aerob edzésnek felelhet meg, mert szinte azonos tempóban, egyenletes terepen mozgunk hosszú időn keresztül. Ha van benne hegymenet vagy futás a busz után, akkor már anaerob zónában is kerülhetünk (azaz nem kapsz levegőt és csapkodod a térded), ami állóképességfejlesztés, robbanékonyság fejlesztés szempontjából nagyon hasznos. Ha mindezt megpakolt hátizsákot cipelve tesszük, akkor már spártai edzésnek is betudhatjuk. Viccet félretéve, mindezek a mozgolódások napi aktivitásnak nagyon jók, de érdemes erősítő edzést is beiktatni, ha valóban formában szeretnénk maradni.

Ha szeretnénk magunkkal eszközt vinni olyat, ami kishelyen elfér és hatékonyan lehet vele edzeni, akkor ajánlom a gumiszalagot, a softballt és a TRX-et vagy hasonló felfüggesztéses eszközt. A gumiszalag erőfejlesztő eszközként használható kar- és láb gyakorlatokhoz, a softball egyensúlyozó eszköznek core feladatokhoz (és kis helyen elfér hisz leengedve lehet tárolni), a TRX pedig komplett erőfejlesztő és kardió feladatokhoz is használható. Ezekkel az eszközökkel a szállodai szobában, kempingben és tengerparton is lehet gyakorlatokat végezni.

Érdemes végiggondolni, hogy az aznapi tréningnek mi a célja. Egy hosszú túrázós nap után lehet, hogy egy jógagyakorlás esne jól. Egy punnyadós tengerpartozás után jöhetne valami durva edzés, egy hosszú repülőút után pedig csak egy kis stretching esne jól. Az edzések célja adott napon nem biztos, hogy az lesz, hogy még jobban lefárasszuk, túlhajtsuk magunkat, lehet, hogy épp a relaxálást szolgálja, az időzónák közötti utazást segít kipihenni.

Ha nem ismerünk gyakorlatokat, akkor internetkapcsolat segítségével videómegosztókon is találunk edzéseket és vannak már ilyen alkalmazások is. A legtöbb szállodában van konditerem és ha az utazó több időt tölt egy városban, akkor felkeresheti az egyik helyi fitnesz centert is.

Ha tudunk és szeretünk futni, akkor csak egy megfelelő cipőt kell magunkkal vinni és bármikor, bárhol futhatunk. Úszni nagyszerűen lehet a tengerekben, óceánokban, vagy kipróbálni a szörfözést, vagy bármit, ami az adott országban éppen divatos és elérhető. Ha magunktól szeretnék edzeni, akkor nagyon egyszerűn gyakorlatokban gondolkozzunk: guggolások, kitörések, fekvőtámasz, plank, térdelőtámaszban végzett gyakorlatok, hasprések stb. Mindig melegítsünk be és érdemes nyújtani is!

Ha van napi rutinod, jól ismert, rendszeresen végzett mozgásformád, akkor azt biztonsággal végezheted bárhol. Új sportokba edzővel vágj bele, nehogy sérülés legyen a vége és kudarcba fulladjon a világutazás! Ha túl fáradt vagy, megsérültél vagy betegség bujkál benned, akkor azt pihend ki. Vedd figyelembe, hogy az utazás plusz terhelést jelent, így edzésteljesítményed romolhat, és befolyásolhatja akár a helyi klíma is. Ugyanakkor a szabadságérzés, a stresszmentesség, az új felfedezni való tájak hívása lehet, hogy igen csak megnöveli a sportolási kedved és futva fogsz felfedezni városokat vagy bringázva hódítasz meg hegyeket és a tengerpart lesz az edzőtermed.

Csepely Tímea, személyi edző, pilates oktató

Photo by Jared Rice on Unsplash

 Ha szükséged van pár utazási információra a hátizsákos hippistoppoláson túl, de a richkids típusú magángépes körutazásokon még innen, na akkor mentsd el ezt a blogot, like-old a Facebook-oldalunk, ha pedig egzotikus képeket és videókat néznél télvíz idején Baliról vagy Új-Zélandról, akkor kövess be Instagramon!

És ne felejtsd el a Youtube-csatornát se bekövetni!

A bejegyzés trackback címe:

https://checkout.blog.hu/api/trackback/id/tr8914273223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása